Hundtränarfilosofi

.

.

All min kursverksamhet bygger på glädje, lust, respekt, lyhördhet och samarbete mellan förare och hund. Det ska vara kul att ha hund, roligt att vara hund och framförallt ska det vara kul att vara ett team tillsammans! Detta gäller oavsett om du tränar vardagsträning och aktivering, eller om du satsar på att tävla i någon hundsport.

Jag har en enorm ödmjukhet inför att alla hundar är individer och fungerar på olika sätt. Jag är försiktig med att dra snabba slutsatser om en hunds beteende och jag anser att vi ska akta oss för att tro att vi kan tolka och ”läsa” hundar utifrån att enbart ha sett dem i en viss situation. Det krävs en stor nyfikenhet, öppenhet och lyhördhet gentemot hunden som art för att kunna kommunicera på ett bra sätt.

Inställningen hos ägare smittar av sig på hunden – jag är därför noga med att förmedla och coacha ägare i hur de ska belöna och stötta sina hundar samt hur mycket kroppsspråk och inlevelse spelar roll. Det finaste jag vet är att se en stolt hund och en ägare som verkligen ser och uppmärksammar den stoltheten hos sin hund!

När jag håller kurser vill jag också skapa en trygg och uppmuntrande miljö i hela gruppen. Att träna tillsammans med andra och att få tips och inspiration är grundläggande i utveckling. Att få hejarop och applåder av varandra är superviktigt.

Jag försöker alltid individanpassa (även i grupper) och inte lägga ribban på för hög nivå. Vi vill så mycket med våra hundar, men för att inte tappa motivationen hos hunden (eller hos oss själva) behöver vi träna precis lagom. Kom ihåg att det inte är på blodigt allvar – träningen ska ju vara kul! Det finns gott om tid att utvecklas, allt behöver inte gå i racerfart.

Och det viktigaste av allt jag vill förmedla är – lär känna din hund, se hur den beter sig och försök läs av vad hunden tycker är roligt att göra. Om hunden tycker någon speciell aktivering är extra kul, kommer du också att tycka det! För finns det något bättre än att se våra hundar glada? Nej, tänkte väl det.

Positiv förstärkning där vi belönar och förstärker det önskvärda beteendet är mycket centralt i min träningsfilosofi.